Quantcast
Channel: Pelle, författare på Kunskapsivriga experiment
Viewing all 73 articles
Browse latest View live

Om litteracitet, kreativitet och att våga lyckas

$
0
0

Screenshot 2014-01-13 10.04.55

Så här har vi alltid gjort!
 
Så där kan man väl inte göra?!
 
Det där är omöjligt!
 
Ni kommer att misslyckas...
[caption id="" align="alignnone" width="300"]232820568_016c61c9a4_o Modern times - CC BY 2.0[/caption] Jag återkommer ofta till ett samtal som jag hade med Emil Jansson (@emiljansson) där vi diskuterade mod och idén om att våga lyckas. Det finns så många hinder, och inte bara yttre faktorer utan även inre mekanismer och spärrar som ibland gör det svårt att visualisera framgång och våga ta klivet, formulera den där tweeten som utmanar dig själv, blogga om dina pedagogiska nyårslöften, lyfta fram sajten du precis skapat eller bara gå fram och säga hej till någon som du beundrar. Att gå från idé till handling kan vara otroligt svårt, särskilt när din inre röst bara (dina inre röster om du är Deleuzian) visar på svårigheter och hinder. Och det hjälper inte till att din omgivning viftar med orosflagg och bara ser hinder. Citaten ovan är uttalanden vi i #digiskol har fått höra från organisationer och företag under resans gång, vissa av välvilja och oro andra av missunnsamhet och ilska.

Giorgio Moroder om kreativitet

Daft Punks låt Giorgio by Moroder (spotify) inleder  med en lång intervju med musikern Giorgio Moroder där han kort beskriver sin uppväxt, skolan och kreativitet och vad som krävs för att bryta ny mark. En kort men fin berättelse om en mans kamp och dröm om att komponera sin egen musik. En bit in i låten säger han följande:
Once you free your mind about a concept of harmony and music being correct, you can do whatever you want. So, nobody told me what to do, and there was no preconception of what to do. (Daft Punk – Giorgio By Moroder Lyrics)
Gå gärna in på sajten Rock Genius som är som en wiki där man samlar texter från musik, diskuterar och analyserar den. Notera särskilt skribenternas kommentarer i sista stycket där de diskuterar barns gränslösa fantasi och kreativitet, innan samhället, vuxna och institutioner lägger band på den och etiketterar den som rätt, fel, omöjlig, möjlig. Hur kan vi stötta varandra i att vara banbrytande och hitta det bästa i varandra?

Relevans och autencitet

När jag såg denna film från Vi Hart om hur hon leker med det klassiska tolvtonssystemet, raljerar över upphovsrätten och funderar över kreativitet och att vi har ett behov att skapa mönster för förståelse - även om inget sådant existerar. Ta exemplet himlakroppar där vi klumpar ihop dem som en stjärnbild, även om de faktiskt ligger flera ljusår från varandra. Eller kanske en dogmatisk tradition att hålla fast i våra ämnen i skolan, måste vi ha dem? Vad skulle hända om vi avskaffade ämnena? Kaos? Undergång? I ärlighetens namn så tror jag på såväl ordning och klassiska taxonomiska strukturer som kaos och rhizomatiska strukturer men frågan är hur skolan kan bistå med rätt balans av stoff och strategier för lärande i ett föränderligt samhälle. Vi Hart säger så här ca. 14:45 i filmen...
...creative people are just skilled at navigating an exponential tree of possibilities. Creativity means fearlessly embracing things that seem odd, even random, knowing that if you keep your brain open you’ll eventually find the connections.
Ni måste kolla på hennes film och övriga filmer om matematik! http://www.youtube.com/watch?v=4niz8TfY794

Komplexa system

[caption id="attachment_2367" align="alignright" width="221"]Screenshot 2014-01-13 10.04.55 www.necsi.edu/[/caption] Så hur skaffar vi oss färdigheter, strategier för eller kunskap om att navigera, filtrera, kategorisera, extrahera, producera, aggregera, nätverka, analysera, värdera, kommunicera information och kunskap i ett samhälle där innovationstakten är snabbare än normer och värderingar? Nedan är en illustration från The New England Complex Systems Institute (NECSI), ett oberoende forskningscenter med medlemmar från t ex MIT, Harvard och Brandeis.Modellen visar hur samhället och våra system utvecklats över tid, från mer hierarkiska system till mer rhizomatiska system med svårnavigerade och kanske oöverskådliga kluster som hänger samman. Hur får vi det här att hänga ihop, hur kan vi öka förståelsen för behovet av en förmåga som MIK - Media- och informationskunnighet, hur kan vi stötta innovation och kreativitet i dessa komplexa system? Jag är så glad att vi i Digitala Skollyftet vågade tro på och genomföra vår idé och höll fast i den. Nu när man läser om alla nystartade bloggar och twitterkonton, nya nätverk och initiativ som startats och alla positiva skolmänniskor som redogör för allt de lärt sig, lärt sina kollegor och framförallt all kunskap, energi och entusiasm som nått eleverna - så var det värt det! Ett initiativ som ringar in och fångar mycket av det som jag skrivit om ovan: 1. Den som innehar Digitala Skollyftets badge använder digitala verktyg för kommunikation, lärande och skapande. 2. Det är en person som både lär av andra och lär ut till andra i det utvidgade kollegiet. 3. Innehavaren använder sina färdigheter på ett sätt som gynnar utvecklingen av sin roll i skolan. Även om jag inte det inte riktigt har kommunicerats så har det varit lite av min tanke från början, att lära skolans alla aktörer att navigera och hantera komplexa system. Att ge andra verktyg och strategier för att våga lyckas. Tiden får utvisa om vi lyckades.

Att fuska som ett sätt att lära sig…

$
0
0

2348649408_cbaacf2e9f

Jag har precis anmält mig till kursen/MOOCen "Rhizomatic Learning - The community is the curriculum" och den första uppgiften handlar om fusk och att fuska som ett sätt att lära sig. http://www.youtube.com/watch?v=QvNIceOwv4I Jag har inte riktigt hunnit smälta innehållet och tankarna i första uppgiften, men det känns som om det kan finna ingångar till MIK - Media- och informationskunnighet just för att många av de strategier som jag hittat hos ungdomar är i själva verket bra förmågor inom MIK. De analyserar, söker, nätverkar med andra och nyttjar olika digitala verktyg för att slippa undan skolarbetet eller skaffa sig fördelar. Detta är förmågor (inte fuskandet då) som inte bara är eftertraktade i arbetslivet utan i vissa fall nödvändiga för att kunna utföra sitt jobb. Något som jag klurar på är hur man kan utforma uppgifterna så att man inte kan fuska? Hur får man dem att applicera samma engagemang och strategier på vanliga uppgifter? Och hur är det med Googlebara och Ogooglebara frågor? Intressant perspektiv och en bra start på kursen!

Presentation för förstelärarna i Danderyd

$
0
0
Innovationer, normer och lärande i ett paradigmskifte from Per Falk

Stockholmsregionens framtid

$
0
0

http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/c/c4/Stockholm_mala_me.jpg

I förra veckan blev jag inbjuden att omvärldsspana för KSLs IT-forum (Kommunförbundet Stockholms län)  samt bistå med tankar kring hur Mozilla Open Badge, Maker-rörelsen och Wikipedia Zero förändrar skolan och samhället. För mig skapar denna typ av initiativ spännande glidningar i begreppet lärande individ, lärresurs och lärmiljö och ger nya möjligheter att iscensätta lärande på nya arenor - där man bidrar till världens globala informationsinfrastruktur utan att belasta skolans eller kommunens budget.
Hur skapar vi en skola som känns relevant, dit man går för att man vill utvecklas?
Hur skapar vi möjligheter för våra lärare att iscensätta detta? Vad krävs på skoledar- och förvaltningsnivå för att lyckas med detta? Vi har äntligen verktygen som vi längtat efter, så hur tar vi nästa steg och i vilken riktning? Flera skolledare har den senaste tiden hört av sig med en önskan om processledning och hjälp med att utforska "nästa steg". Min rekommendation för de skolor och kommuner som jag jobbar med, samt för IT-forum i förra veckan är jobba långsiktigt och strategiskt med mötesytor för kunskapsspridning. Frågor kring professionellt lärande och nästa steg? Tänk TeachMeets och Edcamps! Tänk Timperley!
Satsa på knykonferenser! Skapa möjligheter och arenor för organiserade pedagogiska samtal - och jag är övertygad om vi får till en förändring.
[slideshare id=32842332&doc=pf140326ksl-140328030627-phpapp01&type=d] ps. i min presentation pekade jag på slutsatserna från NSW och deras litteraturgenomgång och tankar kring 1-till-1 från 2010, de har en ny litteraturöversikt inför deras satsning på BYOD.(pdf) Efter mig presenterade Ann Hellenius och P-M Andersson från Stockholm Stad planerna och upplägget kring deras nya skolplattform. En intressant insyn i utvecklingsarbetet, och min upplevelse efter den korta presentationen var positivt. Jag har varit skeptisk till idén med ett jättesystem men efter presentation så känner jag mig försiktigt positiv. Inget är förstås klart, men min upplevelse var att projektledarna visade på en förståelse för samtiden, med ett plattforms- och kanaloberoende, och ett tydligt fokus på att frigöra tid för lärarna. Bra bra bra! Jag hoppas de delar med sig av presentationen! Men det som fick mig att haja till var den nya vision för skolan som de arbetet fram och som de släpper om några månader - den är värd att bevaka! Efter Stockholms Stad skred Johanna Karlén fram och körde en presentation om SKLs verktyg LIKA. Ett verktyg där man som skola eller kommun jobba med en självskattning och sedan dra ut en handlingsplan för digitaliseringen av skolan. Detta verktyg kan komma att spela en avgörande roll för skolor och förvaltningar i såväl visionsarbete som förståelse för digitaliseringens möjligheter.
LIKA är ett verktyg vars mål är att underlätta arbetet med digitaliseringen på skolan. Det är ett arbetsredskap för framför allt rektor, men även för andra inom skolan/kommunen. Under våren 2014 kommer LIKA att pilottestas i flera kommuner från norr till söder och på den här bloggen kan du följa processen, gärna vara delaktig och tycka till.

Cynefin på svenska

$
0
0

Cynefin_1

I samband med att jag stötte ihop med Henrik Widaeus  så började vi återigen prata om att dra ihop en workshop om processledning och Cynefin. Söker man på taggen Cynefin på min blogg får man en del träffar och blandat tankegods från 2012, så det är en modell som levt med mig ett tag. Men den har ännu inte etablerat sig som en självklart verktyg eller raster för förståelse när vi jobbar med grupper, antagligen för att formerna blir för komplicerade eller modellen för abstrakt. Därför tror jag på en knytkonferens på temat processledning, Edcamp Cynefin eller något annat vilt, men jag tror på ett möte där vi tillsammans diskuterar och brottas med översättning, form, innehåll och mål. Här är den på svenska (Henriks översättning), och jag kommer försöka jobba lite mer intensivt med den fram till sommaren och löpande fotodokumentera och rapportera om upplägg och deltagarnas synpunkter. Här är för övrigt en bra text av Carl Heath där han diskuterar skillnaden mellan komplicerad och komplex. Cynefin_1   [caption id="attachment_1029" align="alignnone" width="300"]Cynefin Framework från Wikipedia CC-BY Cynefin Framework från Wikipedia CC-BY[/caption]

Variabler och konstanter

$
0
0

Processledning

Med anledning av flera möten och processer med skolor och utvecklingsgrupper har jag funderat på det här med förståelse för tiden, tekniken och lärandet i denna period av omställning och tillsynes motsägelsefulla behov och prioriteringar t ex klassisk bokläsning och MIK.
Tekniken utvecklas snabbare än vad normer och värderingar gör.
Jag upplever att det här ofta resulterar i en kognitiv krock i skolans värld. Hur gör vi med tiden, rummet och innehållet i skolan när teknik, internet och nya användarmönster stärker det informella lärandet utanför skolan och utmanar formerna för det formella och institutionella lärandet?

Ohio

Denna film om erfarenheterna från Ohios 1-till-1-satsning och deras tydliga fokus på Blended Learning gillade jag, och gav mig en hel del inspiration och näring kring hur andra lyckats i sitt tänk och vad de betonar när de pratar om skolutveckling. Särskilt intressant blir det när undervisning och lärande sker över dygnets alla timmar, och föräldrar och lokalsamhälle lättare kan engageras och inkluderas i olika undervisningsmoment. https://www.youtube.com/watch?v=97I1woGK37k   Vad säger skollagen om individen och lärandet...

Skollagen säger att

Läraren ska  ta hänsyn till varje enskild individs behov, förutsättningar, erfarenheter och tänkande,

stärka elevernas vilja att lära och elevens tillit till den egna förmågan,

ge utrymme för elevens förmåga att själv skapa och använda olika uttrycksmedel,

stimulera, handleda och ge särskilt stöd till elever som har svårigheter,

samverka med andra lärare i arbetet för att nå utbildningsmålen, och

Läraren skall organisera och genomföra arbetet så att eleven

utvecklas efter sina förutsättningar och samtidigt stimuleras att använda och utveckla hela sin förmåga,

upplever att kunskap är meningsfull och att den egna kunskapsutvecklingen går framåt,

får stöd i sin språk- och kommunikationsutveckling,

successivt får fler och större självständiga uppgifter och ett ökat eget ansvar,

får möjligheter till ämnesfördjupning, överblick och sammanhang, och

får möjlighet att arbeta ämnesövergripande.

Men hur är det...

Men läraren dikterar ofta villkoren och formerna för lärandet i skolan. Som lärare beslutar man om lektionsupplägg och examinationsformer för en klass om ca. 30 elever i lärande, där planeringen rullar på alldeles oavsett lärarens och elevernas dagsform. Man har sitt schema med sin naturliga tidsmässiga begränsningar, där ditt ämne återkommer två-tre gånger per vecka och det oavsett om du eller eleverna vill eller behöver jobba mer. Lektionerna som är begränsade till en timme eller två, med en takt för att kunna ta sig igenom materialet och betygsätta eleverna innan sommarlovet börjar. Och slutligen rummet. Alla i raka led, vid sin bänk och läraren längst fram. Självklart kan det variera något från skola till skola, eller från lärare till lärare, men det är alla konstanter för undervisningen och något som eleven måste underkasta sig för få till mötet med läraren - och senare betygsättas i ämnet.

Konstanter: 1. Tid 2. Plats 2. Innehåll (Takt och väg) Variabler: 1. Lärandet Det som blir variabeln i denna tankemodell är lärandet som måste underordna sig tid, plats och innehåll. Så även om man behöver läsa mer, diskutera mer, på andra platser eller i andra ställningar än just sittandes, ha fler genomgångar och i en annan form än den som läraren bestämt - så går inte det. Det som blir lidande är lärandet, just för att vi organiserar skolan som vi gör. - Är schemat främst till för rektorn, läraren eller eleven? - Är beslutet om inköp av läromedel för att det underlättar för läraren eller för att det är bra för eleven? - Är tanken med klassrummet att det är en god lärmiljö eller för att det underlättar logistiken av människor i en byggnad?

Kan man tänka annorlunda?

Vad skulle hända om man byter plats på konstanten och variablerna, och låter elevernas lärande vara centralt och den avgörande konstanten, och låter rummet, schemat och stoffet anpassa sig till eleverna? Går det? Klart det gör, det finns många exempel på det. Den avgörande faktorn är nog förståelse på samtiden, mod och genomförandekraft på såväl förvaltningsnivå som skolledarnivå. Varför lyckas ESSA Academy? Varför lyckades Jaime Escalante? Eller som den rektor som jag pratade med i Österåker, där de har ämnesdagar istället för lektionsblock. Svenska på måndag, tisdag kör de SO. Han beskrev de som ett mycket lyckat upplägg där elever och lärare upplever ett helt annat lugn och fokus i lärandet. Nedan ser vi ett foto från Markus (@makkeberg) och Lindas (@thompotti) lärmiljö på Katarina Västra. Det jag ville fånga med fotot är inte Minecraft eller iPaden, utan hur innehållet letar sig ut och hur barnen arbetar med sin förståelse och kreativitet med andra material, där konstanten är lärandet och hur pedagogerna anpassar innehåll och miljö kring barnen och deras arbete. [caption id="attachment_2460" align="alignnone" width="300"]Minecraft - som tänjer begrepp som rum och innehåll Minecraft - som tänjer begrepp som rum och innehåll[/caption]  
Det krävs mod, förståelse och genomförandekraft
[slideshare id=34278508&doc=pf140427variablerochkonstanter-140505013827-phpapp01]

En övning med hexagoner

Övning: Om lärandet blir centralt och innehåll, plats och tid blir underordnade - vad innebär det för skolan?

- Brainstorma i 20 minuter och hitta nya möjligheter och utmaningar med denna prioritering.

- Skriv ned rubriker och stödtext på blanka hexagoner och bygg nya kluster och relationer till de befintliga hexagonerna. 

Det här kan vara en riktigt bra övning för en ledningsgrupp på förvaltningen, rektorsgrupp eller utvecklingsgrupp på skolan att på riktigt diskutera villkoren för lärandet och om det finns saker som vi tar för givet och som bara rullar på utan att vi faktiskt problematiserar och diskuterar fenomen som tid, plats och innehåll i skolan. [caption id="attachment_2434" align="alignnone" width="300"]Skärgårdsstadsskolan Processledning med en utvecklingsgrupp[/caption]  

Frågor

- Vad krävs för att lyckas med en 1-till-1-satsning? - Många stannar kvar i en traditionell undervisning eller kanske förordar en helt teknifierad miljö när datorn introduceras i klassrummet - hur tänker ni? - Vad innebär Blended Learning för lärmiljön? Vad är en bra miljö för lärande? Hur ser den ut om eleven får bestämma? Hur ser den ut om läraren får bestämma? Hur ser den ut om rektorn får bestämma? Hur ser den ut om föräldrarna får bestämma? - Hur organiserar vi lärandet om lokalsamhället får bestämma? - Vad innebär Blended Learning för andra verksamheter på skolan t ex fritids och bibliotek, när elevens lärande är bortom tid och rum? - Hur organiserar man skolan som rektor om vi sätter elevernas lärande främst, oavsett tid, rum och innehåll? - Hur organiserar man individualiserat lärande med sex kurser med 32 elever i varje kurs? - Hur blir elevernas privata mobiltelefon ett verktyg för lärande? - Hur får vi teknik och klassisk läsning att harmonisera i skolan? - Hur resonerar ni kring Skollagen kap 2.2? - Hur kan ni hitta stöd och resurser för undervisning i skolan, hos föräldrarna och i lokalsamhället när delar av undervisningen och informationen ligger på nätet?  

Strateg i Stockholms stad

$
0
0

GamlaStan_from_Katarinahissen_Stockholm_Swe

Efter ett fantastiskt år på Lin Education kommer jag till hösten börja som strateg på Utbildningsförvaltningen i Stockholm stad. Mina arbetsområden kommer att vara processledning för skolledningar och utvecklingsgrupper samt katalysator och idéspruta för olika typer av fysiska och virtuella mötesplatser för pedagogik, innovation, litteracitet och lärmiljöer.
Jag känner mig mycket förväntansfull, lycklig och laddad för att få jobba närmare med alla de fantastiska förskolepedagoger, lärare, fritidspedagoger, rektorer, bibliotekarier, SYV:are, strateger och organisationer i Stockholm som jag pratat med i alla år!
Det här är ett drömjobb för någon som mig!
[caption id="attachment_2476" align="alignnone" width="300"]GamlaStan_from_Katarinahissen_Stockholm_Swe Stockholm (bild från Wikipedia)[/caption] Mitt jobb på Lin har varit enormt differentierat och utvecklande, och mycket av det jag lärt mig kommer jag att ta med mig och fortsätta att utveckla på Utbildningsförvaltningen. Ta till exempel den möjlighet jag fick när jag skulle designa ett tema på BETT tillsammans med Johan Unosson med föreläsare som Bonnie Stewart och Sara Mörtsell.  Vårt upplägg tillsammans med PR, videogänget och logistikproffsen på Lin fick det att lyfta till en nivå som jag aldrig tidigare upplevt. Många av mina erfarenheter kommer från TeachMeets och Edcamps - men det här var något helt annat. Det var kul att få göra något med en så snygg och proffsig inramning, utan att jag behövde ha kolla på alla detaljer som pennor, mat, wifi, budget - samtidigt som att jag för en gångs skull kunde vara delaktig i samtalen och processerna i rummet.
Jag har även faciliterat och arrangerat otaliga workshops,  processledningar och föreläsningar. Och även om man ibland har fått ett uppdrag som "gör något kul som handlar om IT" så har majoriteten av arbetet och kravspecifikationerna haft tydliga syften eller efter samtal landat i något där vi kan se att skolorna och förvaltningar har en helt annan förståelse för att all skolutveckling skall harmonisera. Detta har lett till att insatsen inte har blivit ett tomtebloss, en skopa inspirationssocker eller ännu värre, något som verkligen missar sitt mål eller skjuter snett.

Slutligen har jag fått ynnesten att tillsammans med förvaltningarna vända, vrida och pröva deras idéer om skolutveckling. Samtidigt som jag lärt mig att skriva analyser, offerter,  avtal,  omfattande utbildningsinsatser, nulägesbeskrivningar, intervjuat personal, coachat strateger och skolchefer, anordnat studiebesök i Sverige och utomlands...och ibland landat i personalrum och pratat skola och fikat med pedagoger. Detta har skänkt en helt annan förståelse för höjd, bredd och djup inom skola, förvaltning och verksamhetsutveckling samt ett ökat tålamod och lite mer mod för de riktigt svåra frågorna.  
Så, det här och mycket mer tar med mig till Stockholm. Så återigen ett stort tack till alla på Lin - och hej hej Stockholm! Vi ses i augusti!

Hur jag omvärldsspanar – Del 1

$
0
0

https://www.flickr.com/photos/53323105@N02/6820209341/

Jag fick en fråga om hur jag omvärldsspanar, vilka tjänster jag använder och vilka flöden som jag är intresserad av just nu. Här kommer del 1 av mitt svar, då jag inser att jag kommer behöva förklara mitt upplägg med podcast och RSS-flöden senare. Hej! Jag är inser att jag är mer inne på sidor som korsbefruktar och överlappar fältet skola/pedagogik.

Facebook:

Om Timperley: https://www.facebook.com/groups/1380122025566873/ Open badges: https://www.facebook.com/groups/openbadgessweden/ Disruptive Education: https://www.facebook.com/groups/454105991289115/ Opengove https://www.facebook.com/groups/opengov/

Twitter:

På twitter följer jag diverse taggar med Tweetdeck. (detta är anledningen till att hashtaggen är så viktig) #storytelling #digiskol #skollyftet #rhizo14 Samt twitterlistor för: Bibliotek - https://twitter.com/perfal/lists/bibliotek IT-pedagogik i Sverige - https://twitter.com/larmats/lists/itpedagogiksv Inspirerande personer - https://twitter.com/perfal/lists/inspire (denna uppdaterar jag titt som tätt) Rhizomatiskt lärande- https://twitter.com/perfal/lists/rhizomatic Transmedia & ARG - https://twitter.com/perfal/lists/transmedia-arg Jag får återkomma med mitt upplägg med bloggar och podcasts.

Erbjuds skolan enkla lösningar på komplexa problem? Del 5

$
0
0

https://flic.kr/p/8z476d

Med anledning av Skolverkets rapport Grundskolan i internationella kunskapsmätningar - kunskap, skolmiljöer och attityder till lärande, som jag äntligen fick tid att läsa, funderar jag över resultaten och vad de faktiskt säger om skolan och samhället. Först och främst reagerar jag på det faktum att vi upplever en sjunkande läsförmåga samt ser indikationer på sjunkande läslust och läsvanor samtidigt som vi onekligen har fungerande läsförmåga och lässtrategier i engelska. Hur går det ihop?
Läsförmåga. Sjunkande resultat och under OECD-genomsnittet enligt de senaste mätningarna (både PISA och PIRLS).  Flera indikationer finns också på sjunkande läslust och läsvanor. Könsskillnaderna i PISA (15-åringar) är påfallande stora och växande, till pojkarnas nackdel.
Samtidigt som...
Svenska elever presterar i topp i engelska i den europeiska studien ESLC 2011 men svagt i spanska. Undersökningen är bara gjord en gång.
Det finns säkert flera bra förklaringar på detta, men jag tror inte det räcker med en förklaring då helhetsbilden bör vara komplex. I min värld ser jag en mix av förändrade medievanor, föräldrarnas bristande förebildlighet inom läsning, nedskärningar av biblioteken och skolbiblioteken, politisk vilja att ta itu med de svåra frågorna samt att skolan kan behöva ta sig an problemet på nya sätt. För det kan väl ändå inte vara så att engelsklärarna i Sverige är de enda som hanterar förändrade attityder, sena ankomster, mobiler, kepsar och tuggummin? Eller? Dessutom...
Genomgången tyder också på att kunskapsområden där skolan har stöd av elevernas erfarenheter utanför skolan är relativt bättre i internationell jämförelse.
Hur kan det komma sig att det informella lärandet är starkare i Sverige än utomlands? Det är en fråga som är otroligt intressant att gräva i, och där kan allt möjligt gömma sig som t ex. lärmiljöer, motivation, lärande identitet och nätvanor, medie- och informationskunnighet. Vilken förklaringsmodell man än tror på så är jag övertygad om att detta inte går att lösa utan en kraftsamling av många institutioner, organisationer, skolan, eleverna och föräldrarna. Var finns strategin och vem vågar staka ut vägen framåt för Sverige som kunskapsnation? Jag tycker vi alla borde läsa Nicklas Lundblads artikel i Computer Sweden om visioner och strategier   Vi behöver en strategi för att skapa en strategi! Och jag avslutar med några ord som Nicklas säger i en intervju:
Jag tror att vår framtid är riktigt ljus. Och jag tror att den är väldigt lång. Jag tror helt enkelt att det kan gå väldigt bra för människan, och det betyder att jag vill utforska de möjligheter vi har och hur vi ser till att ta tillvara dem utan att lägga krokben för oss själva med politisk klåfingrighet, cynism och kortsiktiga beslut.
Hur tar vi tillvara på alla möjligheter utan att lägga krokben på oss själva? Har vi en bra innovationsstrategi för att hantera dessa komplexa frågor?   Fler bloggposter på temat innovation: Kommuninkubatorn. Del 4 Skolans sju innovationsregler. Del 3 Sex frågor för att stärka skolans innovationsmuskel. Del 2 Skolans innovationsmuskel. Del 1

10 snabba om digitaliseringen av skolan

$
0
0

164145237_1595faa60d

Under vecka 44 så träffade jag många lärare och skolledare som undrade över vilket/vilka steg de skulle ta först, handfasta tips och tankar samt hur jag gjorde när jag var lärare på Nacka gymnasium. Här är början på en "tips och tricks"-lista, och den är inte perfekt men det är en start. Det jag känner att jag saknar i materialet är t ex förhållningssätt till mobiltelefoner, ordningsregler för digitala verktyg och creative commons men jag eller någon annan kan väl fortsätta med fler tips och tricks. [scribd id=246146955 key=key-maGa371CAFuwsXwlvI5S mode=scroll] [slideshare id=41343311&doc=lrandeplan-141110042129-conversion-gate02&type=d] (Inspirerad av Henrik Widaeus)

Dagens MIK-exempel

$
0
0

https://sites.google.com/site/dlframework/the5resourcesframework

Här är ett klipp som säkert kommer dyka upp på Metros Viralgranskaren.
Flera miljoner Youtube-tittare har fascinerats av den lille pojken som med fara för sitt eget liv räddar en flicka. Nu visar det sig att filmen är regisserad av en norrman – och inspelad på Malta.
För mig är det fullständigt ointressant huruvida man gick på det eller inte. Det som blir mer och mer angeläget är förståelsen för medielandskapet, dess olika kanaler, vem som äger dem, vilka grupper som använder sig av dem, vilka regler som styr dem, vem avsändaren är, dess syfte och till och med vem som ligger bakom algoritmerna som visar upp det som är mest intressant för dig på den plats du befinner dig på just nu?
Källkritik 2.0? Algoritmerna?
Internet som samhällsfundament växer exponentiellt, med besökare, information, möjligheter och problem, och mer blir det när fler och fler prylar kopplas upp och skickar ut information. Vi har alltså en plattform där gps-koordinater, propaganda, prosa, krig, Försäkringskassan och behjärtansvärda budskap blandas med marknadens allt mer aggressiva och utstuderade strategier kring klick, reklam och att hålla kvar besökaren på sin sajt. Här skall skolans alla aktörer försöka navigera för förståelse och utveckla förmåga och strategier för att att avkoda, skapa mening, analysera, bygga identitet och använda nätet. [caption id="attachment_2568" align="alignright" width="300"] Digital Literacy  - Tipstack @alacre[/caption] Och nätet som spelplan ritas om i samma stund som jag skriver det här, förutsättningarna förändras och planer smids hos såväl företag, stater som individer kring säkerhet, kontroll, transparens och tillgång.
Så hur skall vi i skolan agera? Har vi förmåga att göra det här idag eller måste vi gå en kurs först? Vad säger Datainspektionen om skolans användande av molntjänster? Vad kommer eleverna säga om skolornas användande av molntjänster om 10 år? Behövs en Digital Agenda? Vad tänker Skolverket om digital kompetens, din förvaltning, din skolledare, dina lärare, dina elever och varför inte bibliotekarierna och föräldrarna?
Väntar vi eller agerar vi i fråga om skolledarnas och lärarnas digitala kompetens? Om vi väntar, vad väntar vi på? Och om vi agerar, hur ser planen ut för att möta denna föränderliga omvärld? Jag tycker det är fascinerande att vi fortfarande har diskussioner om vi skall ha digitala verktyg i skolan, att ersätta alla digitala verktyg med papper och penna är fortfarande en möjlighet för vissa rektorer och lärare, att vi missar den springande punkten  - diskussionen om hur vi organiserar lärandet med siktet inställt på livslångt och lustfyllt lärande med verktyg som internet, penna, mobiler och böcker i en föränderlig värld?
https://www.youtube.com/watch?v=mgwO6oni-wY#t=37

Trendspaningar för åren fram till 2035

$
0
0

Kansliet-Banner-SA-mörkare-blå-3-620

Om vartannat jobb av de jobbkategorier vi har dag har automatiserats om 20 år, hur och vem ritar ut färdplanen för att möta utmaningen fr o m 26 november 2014 till 26 november 2034? Om vi accepterar en sådan framtidsbeskrivning är dagens institutioner, fora och organisationsstrukturer lika dynamiska som den omvärld vi lever i? Med stort intresse har jag tagit mig an flera olika trendspaningar för att ge mig kompassriktning och beslutsunderlag för några av de projekt som jag är involverad i, och som grande finale fick jag möjligheten att stämma av några av mina tankar med diverse personer på Internetdagarna. Min läsning började egentligen med Stockholms vision 2030 och skrivningarna som berör mina områden kring digitalisering och utbildning t ex:
Utbildningsväsendets höga kvalitet, från de första skolåren till forskning på hög akademisk nivå, har skapat en välutbildad arbetskraft som få andra regioner kan matcha. Detta är en viktig förklaring till varför så många företag väljer att etablera sig i regionen. Stockholm är en av världens ledande kunskapsregioner, med en internationellt sett hög utbildningsnivå. Studenterna vid regionens universitet och högskolor efterfrågas på en global arbetsmarknad och är rustade för att kunna förverkliga sina drömmar.
Nu kommer visionen visserligen revideras något men även det är intressant:
- Stadens befolkning växer väsentligt fortare än förutspått. Stockholm blir en miljonstad redan 2020.  Det behövs därför fler bostäder och en god framkomlighet. Samtidigt ska livsmiljön värnas och stadens klimatpåverkan minska. - Stockholmarnas behov och förväntningar på de tjänster och den service som staden finansierar förändras, vilket ställer krav på lyhördhet för förändrings- och utvecklingsbehov. - Stockholmarna lever i ett globalt sammanhang med invånare som kommer från hela världen. Företagen i Stockholm konkurrerar på den globala marknaden om kompetens, kapital och investeringar och denna konkurrens ökar. - Stockholm är en vacker stad på öar, där närheten till vatten och grönområden är en självklarhet. Det är samtidigt en utmaning vad gäller stadsplanering, tekniska lösningar och finansiering av investeringar. - För att Stockholm ska vara en sammanhållen stad behövs en stark och positiv utveckling i alla delar av staden. Varje stadsdels starka sidor och särart behöver stärkas och utvecklas. Hela staden behöver uppfattas som alla stockholmares stad.
Stockholm rustar för framtiden men det är även svårt att förutse all förändringar och det här följer precis de tankar som Anders Ekholm presenterade på Internetdagarna och spåret Digitaliseringens möjligheter till en ökad välfärd. Det är svårt att estimera och förutse effekterna av komplexa fenomen som internet, digitaliseringen av offentlig verksamhet eller (mitt exempel) Stockholms vision 2030. Följaktligen måste man revidera visionen för att möta de nya utmaningar som uppstått sedan den skrevs 2007, vilket är bra då man håller strävansmålen levande för staden. Som en modell för förståelse tog Anders fram Dave Snowdens Cynefin som modell för att beskriva skillnaderna mellan komplicerat och komplext och vilket förhållningssätt vi kan ha till denna exponentiella förändringshastighet. En komplex process som stöper om och utmanar precis alla delar av vårt samhälle idag. https://twitter.com/perfal/status/537197936091090944 (Här återfinns mina tidigare bloggposter om Cynefin, som jag mest använt som modell för ett rhizomatiskt förhållningssätt för lärande) Vilka verktyg och vilken information finns för att blicka framåt? Jag försökte lägga ett raster av förståelse över Stockholms vision kring lärande, kompetensförsörjning och digitaliseringen med material från Regeringskansliets Strategiska trender i globalt perspektiv. 2025: en helt annan värld? och The National Intelligence Councils Global Trends 2030: Alternative Worlds.

Trender

Vi står mitt i ett paradigmskifte där gränser suddats ut och där t ex varor, folkströmmar och sjukdomar rör sig fritt. Båda rapporterna återkommer ofta till teknologins inverkan och katalytiska kraft  inom alla samhällssegment, vikten av utbildning och vad som antagligen kommer hända när fler kvinnor tillåts läsa eller går om männen i examen, dessutom kommer medelklassen fullkomligt explodera i världen i och med att Kina och Indien går om USA och EU. Andra frågor som berörs är kultur, normer och värderingar som kommer prövas för oss i t ex EU när tyngdpunkten går från västerländsk till österländsk dominans.

 Strategiska trender i globalt perspektiv. 2025: en helt annan värld?

[caption id="attachment_2622" align="alignnone" width="300"]Kansliet-Banner-SA-mörkare-blå-3-620 Strategiska trender i globalt perspektiv. 2025: en helt annan värld?[/caption]
Vi befinner oss mitt i flera globala förändringar som sannolikt kommer ha en fundamental inverkan på Europa och Sverige, och inte minst vår konkurrensförmåga, vår säkerhet och vår sociala sammanhållning. Utfallet av trenderna kommer att påverka global fattigdomsbekämpning, hur vi hanterar klimat- och miljöutmaningar och hur vi främjar fred och säkerhet i världen. Globala värden och normer, och den internationella ordningen, håller på att rubbas. Samtidigt förändras snabbt balansen mellan nyckelspelarna Kina, USA, Europa, Indien, Japan och Ryssland. Allt pekar på att vi står inför omvälvande tyngdpunktsförskjutningar vilket medför både möjligheter och utmaningar. Dessvärre är inte alla trender gynnsamma utifrån ett europeiskt perspektiv.
Ljuspunkter för oss i Sverige:
Möjligen är den stora ljuspunkten teknologi och innovation. Även på teknologisidan har EU förvisso tappat en del konkurrenskraft när kinesiska företag blir allt mer globala, men Europa – och inte minst Nordeuropa – kommer 2025 sannolikt fortfarande att ligga i topp när det gäller innovation, entreprenörskap och kreativitet. Teknologiutvecklingen och digitaliseringen är globala utjämningsfaktorer som bland annat ger möjlighet för mer avancerade utvecklingsländer att utvecklas snabbare och på annat sätt än konventionell industrialisering och modernisering. Nya energikällor och nya former för lagring och transport av energi – och framför allt brett utnyttjande av sådan teknologi – ligger troligen bortom 2025; när dessa realiseras kommer vi att se nästa kvalitativa skifte i utvecklingen. Med det sagt är det inte sannolikt att den nu pågående teknologiutvecklingen i sig ger upphov till stora skiften mellan stater; snarare kommer vi att se tydligare skiljelinjer inom stater mellan de som får full del av utvecklingen och övriga. Teknologi förändrar våra samhällen, hur vi arbetar, umgås och ser på omvärlden – en värld som har färre gränser, som ger ökad individuell frihet, och som främjar nya former av gemenskap och identifikation. Staten utmanas som politisk organiseringsform, samtidigt som individens makt att påverka sin egen livssituation ökar. Frågan är om dagens institutioner, fora och organisations- strukturer är lika dynamiska som den omvärld vi lever i. (s. 5)
När det gäller utbildning finns det tre trender:
  1. Allt fler har möjlighet att ta del av högre utbildning. Vad innebär det för oss Sverige?
  2. Breddning av leverantörer av högre utbildning för ett livslångt och flexibelt lärande
  3. Nätbaserad utbildning kan eventuellt påverka penetration, tillgång och utbud
Den övergripande trenden på utbildningsområdet är att utbildningsskillnaderna mellan länder minskar. (s. 22)
[...] allt fler som har möjlighet att ta del av högre utbildning. Universitets- och högskolesystemen byggs ut i de flesta länder i västvärlden och – i markant högre takt – i många utvecklingsekonomier. Inte minst är utvecklingen i några av världens stora ekonomier slående: Kina har sedan millennieskiftet fyrdubblat andelen högskoleutbildade i befolkningen; Indien har mer än fördubblat andelen, och Brasilien är på väg i samma riktning. Även om tillväxttakten sannolikt avtar i en del länder under det närmaste decenniet kan vi förvänta oss successivt minskande skillnader i ett globalt perspektiv. (s. 23)
För det andra sker en breddning av högre utbildning. Parallellt med ovannämnda, på sina håll mycket snabba, utbyggnad ser vi att andra än traditionella akademiska institutioner i allt högre utsträckning levererar utbildning, eller bättre, kompetensutveckling i nära anslutning till den egna verksamheten. Inte minst gäller detta för transnationella företag. Denna utveckling sker i ljuset av att arbetsmarknaden förändras i takt med att den nya ekonomin efterfrågar nya kompetenser – mycket talar för att återkommande kompetenshöjning (”livslångt lärande”) krävs för att vara relevant på framtidens arbetsmarknad. Utvecklingen reflekterar samtidigt att vissa traditionella yrkessektorer reduceras i omfattning och betydelse – digitalisering och robotisering kan under det närmaste decenniet mycket väl innebära att många samhällen hamnar i situationer av kroniskt hög arbetslöshet, på hittills oacceptabla nivåer. (s. 23)
För det tredje ger teknologisk utveckling nya förutsättningar för nätbaserad undervisning och -utbildning. Ett exempel på detta är så kallade MOOCs (massive open online courses), som av vissa ses om en demokratisering av den högre utbildningen och som möjliggör kompetenshöjning i exempelvis utvecklingsländer som ännu ej kunnat utveckla sitt eget universitetssystem, genom nätbaserade distansutbildningar till låg eller ingen kostnad. Vilket genomslag det faktiskt får till 2025 återstår att se och beror bland annat på i vilken utsträckning fullständiga program erbjuds i denna form och om de traditionellt framstående universiteten driver på eller försöker dämpa utvecklingen, exempelvis genom nya former av prissättning av högre utbildning. (s. 24)

Transformation och teknik

När det gäller teknologi är det långsiktiga trender i rapporten från Regeringskansliet och NIC men några av trenderna ser vi redan idag och i vissa fall har vi lärare som arbetar med det i klassrummen. Det som är viktigt att förstå är systemets tröghet och att tekniska landvinningar inte alltid blir den innovation som var tänkt från början eller får det omedelbara genomslag hos konsumenten eller målgruppen som man hade hoppats. Ibland tar det tid. E-handelstjänster, robotar och 3D-printing har funnits länge men det är först nu som de kan ha en inverkan på ett lands eller regions ekonomi, utbildning och infrastruktur. Här kommer fyra viktiga trender från Strategiska trender i globalt perspektiv. 2025: en helt annan värld? (s.21)
Vi står just i början på denna strukturella förändring, men den går nu snabbt, utvecklingen accelererar, och transformeringen under det kommande decenniet kommer att vara genomgripande. De nya teknologierna leder primärt till fyra viktiga förändringar:
1. Digitala tjänster upptar en allt större andel av ekonomin (på de fysiska varornas bekostnad), och kräver mindre arbetskraft och mindre kapital än traditionell industri. 2. Digitala plattformar, marknadsplatser och användargenererad data effektiviserar handel och distribution av varor och tjänster, vilket minskar behovet av arbetskraft inom handelssektorn. 3. Traditionell varuproduktion effektiviseras (genom automatisering, 3D-printing och annan teknik) och behovet av lågutbildad, billig arbetskraft minskar. 4. Även många avancerade tjänster automatiseras vilket leder till en minskad efterfrågan även på högutbildad arbetskraft inom vissa områden, men samtidigt högre efterfrågan inom digitala processer som understödjer artificiell intelligens och robotik.
En Wordle för att titta på ordens frekvens. Wordle: Globala trender 1

Global trends 2030: Alternate worlds

The National Intelligence Council USA har sedan flera år tillbaka plockat fram strategiska analyser för att hjälpa beslutsfattare att ringa in nyckelområden och förhållningssätt som skall kunna underlätta vid beslut. Särskilt intressant är de olika alternativa scenarier som de beskrivs i början av rapporten, med allt från geomagnetiska stormar till anarki och ett delat Kina, där det blir uppenbart hur svårt det är att förutse skeenden på denna nivå.
We are at a critical juncture in human history, which could lead to widely contrasting futures. It is our contention that the future is not set in stone, but is malleable, the result of an interplay among megatrends, game-changers and, above all, human agency. Our effort is to encourage decisionmakers—whether in government or outside—to think and plan for the long term so that negative futures do not occur and positive ones have a better chance of unfolding. (Inledning)
Deras utmaningar:
The US faces stiff economic challenges—not as clearly foreseen before the 2008 financial crisis—which will require broad-based structural reform if it is to avoid a rapid decline in its economic position. Health care is expensive and inefficient: public and private health spending is 50 percent higher per capita than that of the next highest OECD country. As the population ages, these costs are expected to rise rapidly. Secondary education is weak, with 15 year-old American students ranking only 31st of 65 countries in mathematics and 22nd in science in a survey that includes many developing countries. The US educational advantage relative to the rest of the world has been cut in half in the past 30 years. Without large-scale improvements in primary and secondary education, future US workers—which have benefited from the world’s highest wages—will increasingly bring only mediocre skills to the workplace. (s.98)
Apropå internet och informationsteknologi
Information technology is entering the big data era. Process power and data storage are becoming almost free; networks and the cloud will provide global access and pervasive services; social media and cybersecurity will be large new markets. This growth and diffusion will present significant challenges for governments and societies, which must find ways to capture the benefits of new IT technologies while dealing with the new threats that those technologies present. Fear of the growth of an Orwellian surveillance state may lead citizens particularly in the developed world to pressure their governments to restrict or dismantle big data systems. Information technology-based solutions to maximize citizens’ economic productivity and quality of life while minimizing resource consumption and environmental degradation will be critical to ensuring the viability of megacities. Some of the world’s future megacities will essentially be built from scratch, enabling a blank-slate approach to infrastructure design and implementation that could allow for the most effective possible deployment of new urban technologies—or create urban nightmares, if such new technologies are not deployed effectively. (s.9)
3D-printing och robotar
New manufacturing and automation technologies such as additive manufacturing (3D printing) and robotics have the potential to change work patterns in both the developing and developed worlds. In developed countries these technologies will improve productivity, address labor constraints, and diminish the need for outsourcing, especially if reducing the length of supply chains brings clear benefits. Nevertheless, such technologies could still have a similar effect as outsourcing: they could make more low- and semi-skilled manufacturing workers in developed economies redundant, exacerbating domestic inequalities. For developing economies, particularly Asian ones, the new technologies will stimulate new manufacturing capabilities and further increase the competitiveness of Asian manufacturers and suppliers. (s.10)
[caption id="attachment_2633" align="alignnone" width="229"]Global Trends 2030: Alternative Worlds Global Trends 2030: Alternative Worlds[/caption]  

Reforminstitutet

Hur skall vi agera för att möta denna föränderliga värld, vad behöver vi göra just nu? Även efter expertpanelens många kloka uttalanden på Internetdagarna, där jag tycker det mesta landade i antingen lagstiftning eller att varje individ måste agera genom påverkansarbete eller egen fortbildning, söker jag svar på vilka steg jag, skolan och de utvecklingsgrupper jag jobbar med bör ta först. https://twitter.com/perfal/status/537260077074616321 Och det var i samband med den dagen som Anders Ekholm släppte en siffra om att ca. 53% av våra jobb kommer att förändras eller försvinna i framtiden. I Reforminstitutets rapport "Vartannat jobb automatiseras inom 20 år - utmaningar för Sverige" lyfter de fram en kalkyl som de gjort på ca. 702 yrkeskategorier. Fotomodeller, Bokföringsassistenter och kassapersonal är yrkesgrupper som kommer automatiseras och pedagoger, lärare, präster och skogsmästare är svårare att ersätta med robotar eller maskiner: [caption id="attachment_2614" align="alignnone" width="155"]Vartannat jobb automatiseras inom 20 år - utmaningar för Sverige Vartannat jobb
automatiseras
inom 20 år
- utmaningar för Sverige[/caption] [caption id="attachment_2613" align="alignnone" width="300"]Vartannat jobb automatiseras inom 20 år - utmaningar för Sverige Vartannat jobb
automatiseras
inom 20 år
- utmaningar för Sverige[/caption]  

Min färdplan

[caption id="attachment_2649" align="aligncenter" width="300"] Min färdplan[/caption] Och jag undrar hur möter vi upp det här på förvaltning, förskola, grundskola och gymnasium? Hur når jag på bästa sätt ut med ett förhållningssätt till förändring när jag är ute och pratar digital kompetens på en skola i Stockholm? Med vilken förståelse formulerar skolorna sin vision, sitt syfte, sina mål och sin metod när de digitaliserar skolan och förändrar undervisningen?
Från och med idag så har jag denna färdplan i bakhuvudet
Här är några av de frågor och slutsatser som jag jobbar med just nu:
  1. Vår förståelse av begrepp som digital kompetens och MIK måste möta upp utvecklingen. Hänger vi med? Finns det överhuvudtaget någon poäng med att prata digital kompetens längre om den är så självklar ur ett samhällsperspektiv?
  2. Snabb läsning för överblick och långsam läsning och reflektion måste harmonisera och verktygen för detta kan inte vara i konflikt.
  3. Internet är en katalysator och är involverat i stort sett i allt idag, hantera det med den respekt som det förtjänar.
  4. Programmering och algoritmer är litteracitet och byggstenar för vårt samhälle idag - dags att byta ut leksakerna i barnrummet för att spegla det.
  5. Det är angeläget att skola/kommun/region skapar dynamiska och flexibla lärmiljöer som inkubatorer och makerspaces för att möta samtiden och framförallt framtiden.
  6. Vilka färdigheter bör man jobba med från förskola till gymnasium för att möta denna osäkra framtid och ett skaffa ett jobb? Konst, litteratur, programmering och designtänkande?

Padlet och didaktisk design

$
0
0

Padlet

Padlet som är ett smidigt verktyg för att bygga överskådliga tematiska ytor, skrivyta för övningar eller post-its för brainstorm-session har en plugin för Wordpress (om du har en egen installation). En välkommen nyhet för oss som gillar Padlet och kör Wordpress. Här är den Padlet som jag använde mig av senast på en workshop kring didaktisk design. [padlet key='baspzs8k9dpv' width='100%' height='480']

Regional Digital Agenda för skolan

$
0
0

En Regional Digital Agenda för skolan

Som ett led i arbetet med regeringens nationella digital agenda It i människans tjänst skall varje region arbeta fram en egen digital agenda utifrån sin regions förutsättningar och möjligheter. I Stockholmsregionen är det Länsstyrelsen som har ansvaret för agendan. KSL - Kommunförbundet i Stockholms Län och IT-forum, en sammanslutning av länets kommuner, Stockholms läns landsting och Gotlands kommun, bistår med kompetens inom t ex skolan i e-samhället. [caption id="attachment_2692" align="aligncenter" width="300"]En Regional Digital Agenda för skolan En Regional Digital Agenda för skolan[/caption] Workshop kring en Regional Digital Agenda för skolan - 2014-09-04 Den regionala digitala agendan består av flera områden, t ex skola, e-hälsa, bredband och öppna data. Målet vara att försöka identifiera minst tre stycken insatsområden inom digitaliseringen i skolan där vi ser att vi behöver göra insatser i Stockholmsregionen fram till 2020 samt vilka aktörer som kan behöva samverka för att nå målen. Resultatet från workshopen kommer att användas som ett underlag för den regionala digitala agendan som skall publiceras senare. Uppdraget att ta fram en digital agenda bygger på den avsiktsförklaring som Landshövdingen Chris Heister tillsammans med Landstingsråd Torbjörn Rosdahl och Erik Langby, ordförande KSL skrev under tillsammans med IT- och energiminister Anna-Karin Hatt 2013. Jag var inbjuden av IT-forum att agera facilitator för en workshop där representanter för skola och förvaltning skulle bidra med tankar och input kring Stockholmsregionens utmaningar. Experterna som deltog De inbjudna experterna var: Ann Hellenius- Stockholm Tony McCarrick - Botkyrka Svante Tolf - Sundbyberg Martin Claesson - Stockholm Johan Wahlström - Södertälje Sara Mörtsell - Wikimedia Anna Carlsson - Upplands Väsby Marielle Hellman - Värmdö Karin Nygårds - Stockholm Rubrikerna Deltagarna arbetade fram följande rubriker som prioriterade områden för Stockholmsregionen.
  1. Utnyttja den regionala kompetensen
  2. Stärka regionen som arbetsgivare
  3. Tillgänglighet, infrastruktur och användbarhet
Under rubrikerna finns flera åtgärder och idéer där ett regionalt samarbete skulle kunna lösa, bidra till en förändring eller skapa synergier. Den kreativa övningen för att inventera idéer kallas "Hexagonalt tänkande". Som facilitator anser jag att workshopen var lyckad, och nästa steg i processen blev för sakkunnige och expert inom skolfrågor Stefan Pålsson att formulera ett utkast på agenda för Länsstyrelsen, KSL och IT-forum.   [gallery link="file" ids="2698,2699,2700,2701,2702,2697"]   Mer om den digitala agendan Arbetet med att ta fram regionala digitala agendor pågår för närvarande eller är avslutade i länen. Här är några exempel på regionala agendor t ex Blekinge: http://www.cesamblekinge.se/Regionförbundet i Kalmar Län och Länsstyrelsen Norrbotten. Den nationella digitala agendan för Sverige: IT i människans tjänst, hittar ni här:  http://www.regeringen.se/sb/d/14216/a/177256  

Vetenskaplig artikel om Digiskol och cMOOC

$
0
0

digiskol_bild1

Kursen och communityn Digitala Skollyftet, som pågick 2013-2014, följdes av Göteborgs Universitet och forskarna Anna-Lena Godhe och Niklas Karlsson från de första planeringsmötena till kursslut och utvärdering. De har inte släppt särskilt mycket information och data till oss, så det är först nu som iakttagelser och slutsatser kommer fram från alla utvärderingar och intervjuer. Som jag har väntat. [caption id="attachment_2720" align="alignnone" width="300"]Digiskol #digiskol[/caption] I samband med konferensen ICCE2014 i Japan skrev de denna vetenskapliga artikel och det finns även ett Youtube-klipp (från en annan konferens) med Niklas Karlsson där han presenterar sina iakttagelser med rubriken Awarding a community membership badge - Teachers’ Development of Digital Competences in a cMOOC. Av de 1600 lärare som följde kursen, var det 66 stycken som svarade på alla utvärderingar och det är från denna grupp som slutsatserna kommer från. De har delat in deltagandet i fyra olika grupper eller positioner:
  • the posting participants (21 persons),
  • the on-looking participants (16 persons)
  • the constrained participants (17 persons)
  • the non-participants (12 persons)
Posting participants hade ett aktivt deltagande, on-looking participants hade ett intresse men stod vid sidan av, constrained participants var delaktiga men inte lika mycket som de hade önskat och slutligen non-participants som anmälde intresse men inte deltog av olika anledningar. En majoritet av de 66 upplevde Digitala Skollyftet som utvecklande och en tillgång i deras professionella lärande, och att deras deltagande även utvecklat deras nätverk. Efter en första genomläsning tycker jag att en av deras iakttagelser är lite extra intressant och kanhända signifikant för MOOCs och distansundervisning. Dessa fyra grupper använde sig av det utvidgade kollegiet på lite olika sätt i Digitala Skollyftet (Se bilden nedan) och de lär ha haft olika strategier och tankar kring hur man arbetar på och med nätet, hur man bygger upp sitt PLN (Personliga Lärnätverk) och erfarenhet i hur man jobbar i en intressegrupp och vad man kan begära av en sådan, erfarenhet av verktyg  - helt enkelt olika grader av kompetens inom MIK.
To sum up, it is possible to see that the Digitala skollyftet is an active environment, displaying interaction on different levels. Four categories of participation were discerned, which all show ways of engaging in this type of MOOC. Digitala skollyftet can be considered as professional development for teachers. The different ways of participating in the MOOC disclose that the openness of the MOOC is both an obstacle and an asset. Posting participants, who generally are experienced users of social media, as well as non-participants, who generally are less experienced in digital surroundings, state that the openness contributed to an uncertainty of what was expected of them when taking part in the Digitala skollyftet. That it was difficult to grasp the extent of the course added to their uncertainty.
Det som slår mig är att de som går in med ett öppet förhållningssätt kring nätets möjligheter för individens lärande (posting participants) utbyter idéer och knyter kontakter, använder metadata för att göra konversationer och tankar spårbara - de bygger resistenta PLNs med många trådar, noder och kluster. Se bara detta exempel på hur en konversation på twitter resulterar i ett Edcamp i Göteborg. När du sedan har lärt dig att bygga nätverk för ditt lärande kan du applicera detta på nya områden och nya grupper, där du bara fortsätter bygga noder och kluster för intresset och slutligen kan du låta dessa områden mötas och korsbefrukta varandra (om du vill). [caption id="attachment_2732" align="aligncenter" width="300"]digiskol_bild1 Förhållningssätt till kursen och nätet[/caption] Enligt konnektivisterna är lärandet ett nätverk och din förmåga att förstå och bygga nätverk är kritiskt för ditt lärande. Följaktligen gäller det att fortsätta undersöka, reflektera och knyta kontakter - och i vissa fall kanske ansa sina nätverk för ett optimalt lärande.
According to connectivist views, learning flows from an initial connection (e.g. Siemens, 2005). However, as pointed out by Mackness et al. (2010) “connectivity itself is not a sufficient condition for connectedness or interactivity” (p. 272). To achieve meaningful connectedness is difficult and this difficulty may partly be related to the relation between a MOOC and the connectivist principles (ibid.). To connect digitally with others is one thing, but in order to investigate how these connections may evolve and become spaces for learning, attention needs to be paid to the dialogues that the connections facilitate (Ravenscroft, 2011).
Men Anna-Lena Godhe och Niklas Karlsson problematiserar detta förhållningssätt...
The connectivst principles of autonomy, diversity, openness and connectedness/interactivity have a bearing on the way the participants engage in the MOOC. However, questions could be raised as to what extent the connectedness facilitated by the MOOC also facilitates spaces of learning. The nature of the interactions, whether analog or digital, is crucial if MOOCs are to become spaces for learning. Therefore, Ravenscroft (2011) write that connectivist´ thoughts need to consider the importance of dialogue. He stresses the need for dialogues to facilitate critical inquiry, reflection and negotiation.
Här är artikeln om Digitala Skollyftet Professional Development of Teachers in a MOOC (pdf 10 sidor)   http://issuu.com/perfalk/docs/professional_development_of_teacher/0     https://www.youtube.com/watch?v=5R2GtYzvG4k  

Programmera eller bli programmerad

$
0
0

Rushkoff - programmed

Efter att ha avslutat Rushkoffs Present Shock, en bok om vår komplexa samtid med identitets- och teknikångest, samt Doctorows skönlitterära bok om maker-kulturen Makers, kan man inte annat än att fundera lite på diskursen programmering i skolan. https://twitter.com/perfal/status/553931255075840000

Varför tycker vi dom saker vi tycker?

Programmera eller bli programmerad säger Rushkoff. Jag är övertygad om att vi endast tagit ett par inledande förvirrande steg i denna tid och era av innovationer och dramatiska normskiften, och att vi tyvärr på många sätt har de viktiga besluten framför oss. Utmaningarna finns där med t ex klimatförändringar, krig och flyktingströmmar, utbildning, bildning och likvärdighet. Med internet som katalysator, samlingspunkt och i vissa fall lösning på problem. Ett av de områden som diskuteras flitigt just nu, och lite extra efter det att Stockholm skall införa dataslöjd i skolan, är detta med programmering i skolan. Frågan skall förstås utredas och testas i Stockholm, men det är onekligen en signal om att digitaliseringen av samhället tas på allvar och att vi omger oss med system, tjänster ja ett helt liv som vi är beroende av, ibland inte förstår eller i vissa fall gör saker som vi inte vill. Men sen då? Det jag grubblar på nu är var tankarna kommer från, vem som dikterar villkoren för detta och vilka vägval och insatser vi står inför? Uttrycker vi en egen åsikt i frågan eller uttrycker vi någon annans åsikt?

Åsiktsprogrammera eller bli åsiktsprogrammerad!

För att utmana mina egna tankar läser jag just nu The Cybernetic Hypothesis av Tiqqun, som argumenterar för idén med cybernetik och nätet som en fabeln om framgång och en ny skön värld.
For critical minds, it follows that it’s not worth it anymore to critique liberalism. A new model has taken its place, the very one that hides behind the names “internet,” “new information and communications technology,” the “new economy,” or genetic engineering. Liberalism is now no longer anything but a residual justification, an alibi for the everyday crimes committed by cybernetics.
Men man behöver inte bli politisk för att inse att det finns så många dimensioner och intressen i detta. Ta till exempel Chris Grangers text där han argumenterar för att det inte är koden i sig som är viktig utan förmågan och förståelsen att skapa saker.
Creation is exploration

We create models by crafting them out of material.² Sometimes our material is wood, metal, or plastic. Other times it’s data or information from our senses. Either way, we start our models with a medium that we mold. This helps us escape the trap of the blank page—by starting with a hunk of clay (or data, or some physical motion, or Legos…) we don’t have to imagine the leap from nothingness to something. Instead, we can get to work by manipulating what’s in front of us. We can hone, and whittle, and bend, and pull apart, and glue. We can shape it as we see fit.

The process of creating a model is an act of discovery—we find out what pieces we need as we shape our material. This means we needn’t fully specify a system to get started, we can simply craft new pieces as we go. We end up exploring the system as we create it and don’t have to get a “complete” model to gain value. We can simply tinker. We can shave a little off or glue some on to see what happens. And along the way, we bolster our intuition of how systems behave.

Men vem är han och vilka motiv kan han ha?

Slutligen tycker jag att alla borde läsa Rasmus Fleischers text om nivåförvirringen när det gäller kod. Vilken kod, vilken nivå, för vem och av vem?

Låt mig kasta in några synpunkter på en diskussion som samtidigt förs på två olika nivåer – vilket jag tror är ett symptom på en mer djupgående nivåförvirring, vilket jag snart ska komma till. Å ena sidan bedrivs en kampanj för att införa programmering som obligatoriskt ämne i grundskolan, där argumenten handlar om att stärka Sveriges framtida konkurrenskraft. Bakom denna kampanj står diverse IT-företag, bland andra Google. Å andra sidan finns det en radikaldemokratisk tanke om att folket måste erövra kunskapen om hur datorerna fungerar. Tanken bottnar i en historisk parallell mellan boktryckarkonsten och internet, mellan skrivkunnighet och programmeringskunskap, som härom dagen formulerades av Jesper Larsson i en bloggpost.
Trevlig läsning och lycka till med ditt sanningssökande och åsiktsprogrammering! --------------------- Present shock Del 1: Trendspaningar för åren fram till 2035 Del 2: Programmera eller bli programmerad

Mot nytt uppdrag

$
0
0

Foto: Thomas Zaar

Jag har bestämt mig för att anta nya utmaningar och har blivit erbjuden möjligheten att fortsätta och utveckla Upplands Väsbys digitaliseringsarbete inom skolan. [caption id="attachment_2802" align="aligncenter" width="300"]Foto: Thomas Zaar Foto: Thomas Zaar[/caption]

Bredd och spets inom professionellt lärande och lärmiljöer

Jag kommer att arbeta som strateg, processledare och IKT-pedagog inom digitalisering och lärande och tillsammans med kollegor kommer jag arbeta med projekten Ett lärande Väsby, konferensen Så funkar det och Den digitala lärmiljön. Ett uppdrag som tar mig lite närmare klassrummet och eleverna, där det faktiskt händer saker. Dessutom hoppas jag att det finns intresse från förskolepedagoger, lärare och skolledarna att etablera en eller flera utvecklingsmiljöer inom skolutveckling samt arenor för kollegialt lärande. För bredd och spets i det förändringsarbete som följer digitaliseringen av skolan. Samtidigt med mig kommer Hillevi Engström som ny Kommundirektör och Astrid Täfvander som ny Utbildningschef till kommunen, så det skall bli mycket spännande att se hur vi tillsammans kan sätta en digital agenda för kommunen och skolan, och jag tror att vi alla tre är på plats redan vecka 10. Självklart kommer jag att fortsätta tänka, bygga och samarbeta med mitt nätverk och er förstås, så ta gärna en kontakt om du undrar över något eller om du bara vill ta en fika! Vi ses!

Temporala dimensioner i MIK…

$
0
0

141295823_dba343e789

...eller vår jakt på nuet.

Något som slagit mig när jag varit ute och föreläst och workshoppat om MIK (Medie- och informationskunnnighet) är hur många som utläser och likställer begreppet med omedelbarhet och skärmtid. Det har förvandlats till ett raster för ögonen när du surfar men MIK är lika viktigt bortom skärmarna då vi återkommande och obönhörligt översköljs av information att förhålla oss till, bearbeta och använda oss av. I boken, på ditt Makerspace, när du byter bank, på tunnelbanans reklamskyltar eller vid en diskussionen om villkoren för journalister.
Det handlar om att förstå mediernas roll i samhället och hur de formar vår världsbild, att kunna söka och kritiskt granska och värdera information samt att kunna använda medier för att göra sin röst hörd och bidra till det offentliga samtalet. Det gäller, med andra ord, att utveckla en god medie- och informationskunnighet, ibland akronymiserat till MIK. Detta är ett begrepp skapat av Unesco (på engelska heter det media and information literacy) som Statens medieråd och många andra aktörer numera använder. Omvärldsbloggen: En medveten medieanvändning blir allt viktigare
  MIK-blomma Samtliga förmågor i MIK. Bilden är från Nordicom och UNESCOs skrivelse Medie- och informationskunnighet i skolan och lärarutbildningen, men vi får inte stanna vid att det bara handlar om "medielogik, källkritik, personlig integritet och kränkningar" utan att den innehåller så mycket mer och något som jag vill resonera kring - en viktig dimension av tid.
Jag anser inte att vi bör komplicera illustrationen med flera dimensioner, men vi bör nog trycka extra på tidsaspekten i MIK och att det med en temporal dimension kan inkludera tålamod och reflektion på ett helt annat sätt än vad som diskuteras och avhandlas idag.
Temp_MIK Låt mig illustrera min tanke med exemplet Twitter. Det är ett program med användningsområden som kan rymmas i flera av MIK-blommans blomblad, t ex Mediekunnighet, Informationskunnighet, Yttrande- & informationsfrihetskunnighet, Datorkunnighet, Internetkunnighet och Nyhetskunnighet. Dels som förståelse av hur man hanterar och navigerar i gränssnittet, hur man installerar det på olika plattformar och att det är en molntjänst, vad och hur använder man en mikroblogg, vad händer med min data, hur skyddar jag mig mot kränkningar eller identitetsstölder, hur fungerar en hashtagg.

Twitter

Twitter är en mikroblogg där du utan kostnad kan skaffa ett konto och föra fram egna tankar, diskutera och läsa andras inlägg. Det bolaget lever på är förstås reklam och vår data. Dessutom är det värt att fundera på skillnaderna mellan plattformar, t ex twitter och email. och att inte hantera dem på samma sätt. Twitter är en flod av information, något som är positivt, det är bra - nu gäller det bara att hitta dina strategier för att hantera det. På kort och lång sikt.

Förhållningssätt i nuet

När du öppnar twitter är du rastlös eller har du en plan? Har du egentligen tid för det? Om du hittar material som är potentiellt intressant på twitter - skall du läsa det eller inte? Om ja, skall du skumma texten eller lägga tid på din läsning?
Materialet är läst:
Skall du retweeta? Favoritmarkera? Hashtagga? Kommentera? Skriva ett par förtydligande tweets kanske, eller till och med dra igång en diskussion genom att tagga in folk i en tråd?

Spara materialet:
Om ja, hur skall den sparas och hur skall den taggas där? Om du sparar, behöver du kommentera materialet på något sätt för att inte glömma något?

Twitter som informationsflod:
Hur kan du snabbt hålla dig uppdaterad m h a ditt nätverk? För att hålla dig uppdaterad har du några favoritpersoner som du kan kolla in för att se vad de delat och kommenterat under dagen? Det behöver inte vara personer som du följer. Har du skapat tematiska listor eller finns det hashtags som du bör följa?

Strategier på lång sikt

Har du en plan med twitter som verktyg? Om ja, hur, varför och vad retweetar du och vad händer när du gjort det? Har du någon plan med dina postningar? När du hittar material som är intressant hur skall du hantera det? Hur skall du processa all denna information som du fångar upp i din Twitter-trål? Varför sparar du informationen och hur ofta går du tillbaka till sparat material? Vilken tid tar det i anspråk och kan du ställa det mot nyttan? Kognitiv överbelastning: De stunder du upplever att du bearbetar för mycket information hur hanterar du då Twitter? Kan du stänga av eller begränsa din användning? Hur hanterar du twitter-notiserna på dina verktyg och hur ofta blir du avbruten i dina tankar och arbete? Reflektion: Vilket behov har du av reflektion och är det stort kanske du bör blogga om det? Behöver du till och med avhandla det i ett fysiskt eller virtuellt möte? Är det material för ett Edcamp?
Nätverket:
Vilka personer är bra personer att följa? Hur hanterar du risken med informationsbubblan eller vill du använda Twitter mer som ett tryggt fikarum? Hur hittar du en balans i ditt användande och lärande? Hur märker du om det tar mer energi än det ger? Hur agerar du då? Hur resonerar du kring avfölja, blocka och 'tysta' någon på twitter? Vilket ansvar har du för diskussionsklimatet?

Min poäng:

Jag vill med denna uppdelning visa på att strategierna skiljer sig åt och att det finns en risk att dimensioner och nyttoaspekter försvinner i MIK-blommans olika fält om vi fastnar i en tolkningsmodell av omedelbarhet. Dessutom kan man med ett resonemang kring tid hitta långsiktiga vinster med t ex bokläsning i pappersformat (tålamod), vikten av att stödja BlankSpot (yttrandefrihet) eller hantering av din data och kryptering (nätfrihet) som kanske annars går förlorade och öppna upp för att tålamod och reflektion är viktiga förmågor för att hantera vår jakt på nuet.

Temporala dimensioner i MIK. Del 2

$
0
0

Daniel J Levitin

Fredrik Virtanen skrev essän Din mobiltelefon gör dig dum och stressad i Aftonbladet 6/3 2015. Där driver han en tes om den andra digitala klyftan, det är alltså inte längre en fråga om vi har verktyg utan hur vi använder dem som blir avgörande.
Och när vi redan kippade ­efter andan, utarbetade eller ­arbetslösa, fullproppade med antidepressiva preparat och yoga­lösningar här i prestations- och utslagningssamhället så uppfann Steve Jobs på Apple en maskin som var så lätt att använda att ingen klarade av den.
...en maskin som var så lätt att använda att ingen klarade av den. Ja, vilka strategier skall vi använda med en ny uppsättning av verktyg? Gamla, befintliga eller måste vi ta fram nya? Här kanske MIK kan vara vägledande och ge oss handledning och material så att vi kan ta fram förhållningssätt och strategier på kort och lång sikt. För MIK handlar ju lika mycket om att filtrera, avinstallera, sortera och stänga av som att koppla upp, remixa och installera. Jag har skrivit ned några av mina tankar i inlägget Temporala dimensioner i MIK Daniel J Levitin   Fredrik Virtanen refererar till bland annat Daniel J Levitans artikel i The Guardian den 18/1 2015 - Why the modern world is bad for your brain.
To make matters worse, lots of multitasking requires decision-making: Do I answer this text message or ignore it? How do I respond to this? How do I file this email? Do I continue what I’m working on now or take a break? It turns out that decision-making is also very hard on your neural resources and that little decisions appear to take up as much energy as big ones. One of the first things we lose is impulse control. This rapidly spirals into a depleted state in which, after making lots of insignificant decisions, we can end up making truly bad decisions about something important. Why would anyone want to add to their daily weight of information processing by trying to multitask?
Nu kan man säkert hitta forskning som talar emot Daniel J Levitans tankar och propagerar för multitasking men oavsett vad tror jag att vi behöver möta frågeställningarna med ett allvar och fråga oss hur samhället, klassrummet och vardagsrummet skall se ut och vilka strategier vi skall använda och lära ut till våra kollegor och elever. På Twitter brukar denna typ av frågeställningar inte generera lika stort intresse, sidvisningar och retweets som när jag kommer med iPad-tips eller Google Drive-lösningar, vilket jag tycker är synd då utveckling och innovation kan ha många skepnader och faktiskt innebära en avstängd mobil eller surfplatta för att skapa ett lugn i läsningen av en bok av cellulosa.

Nu kryddar Fredrik Virtanen i och för sig sin text med hyperboler men faktum är att Douglas Rushkoff lyfter samma problematik med sina studenter från MIT i dokumentären PBS-Frontline Digital Nation Distracted by everything.

Är vi redo för diskussionen? Luddit Liten parlör: Luddit -  (men begreppet borde kanske användas så här istället. Motherboard:  You've Got Luddites All Wrong) FUD   ----------------------------------------- Om MIK Temporala dimensioner i MIK. Del 1 Temporala dimensioner i MIK. Del 2

#rhizo15 – Learning subjectivs in the garden of opportunities

$
0
0

To many notes...

Learning Subjectives: designing for when you don't know where you're going

Build learning subjectives: How do we design our own or others learning when we don’t know where we are going? How does that free us up? What can we get done with subjectives that can’t be done with objectives? When I was a teacher I always planted seeds of the unknown in my students heads and the curriculum, so to break the spell of the all-knowing teacher and give the students a taste of free will and a whiff a a nomadic wind. Some kids was/is bound by objectives or the idea that the curriculum held the truth as a map of knowledge. Some rebelled, shouted, got angry and was provoked by the idea of free will in the system and more often than not they had to struggle to formulate an idea of a goal and their own learning outcome with a course. Inspired by Kierkegaard and authenticity I often asked my students about their goals and beliefs.
Where is the authentic you? How can we find that voice of yours?
A text/texts that I often return to is Mary Ann Reillys When Things Fall Apart: Slow Walking on Made Roads describing walking as a metaphor for learning and the battle with the idea of trees and arborescence.
"When certainty collapses, it's often replaced by curiosity"
And that was my goal. Curiosity. I wanted to create a space where they could get curious about themselves, the path to elsewhere and where they could end up if they started walking and learning in their own pace and without a map. However, when it comes to my own learning subjectives I´m wondering if to much of freedom hampers my learning as it all spreads to thin. There is a freedom to plant, but do I have to water all my flower buds? Last year; i failed miserably in the #rhizo14 course, a halfhearted attempt to find time ended up into a stressful situationen, shame and a mental knot. I just had to abandon the idea and my hope to find time. My own strategy lately is to channel my energy into certain areas, trying not to actively plant to many seeds and sprouts, or get swept away in yet another wonderful enterprise. This time, in an effort of will, I´ll have to make room for curiosity. Its time to call the Digital Arborist to take care of my garden.
How do you cultivate your life as a rhizomatic learner when your head is full of opportunities? Can the idea of an arborist exist in the garden of D&G?
My own learning contract is in the open and this is a way for me to prioritize, focus and make room for the unexpected. But I´m toying with the idea of a digital arborist to help out in my head of opportunities. Looking forward to the journey and connecting with you. To many notes...    
Viewing all 73 articles
Browse latest View live